Tuesday, 5 November 2013

Pemanggang Ajaib

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Memang rasa geram kalau goreng ikan, ikan tu boleh pulak dia melekat kat kuali. Kalau tak balikkan hangus pulak ikannya. Kalau balikkan, boleh hancur ikan tu sebab melekat kuat kat kuali.

Ada orang cakap kalau kuali tu guna untuk goreng nasi kemudian guna pulak untuk goreng ikan memang la akan melekat. Ada pulak orang cakap basuh kuali guna pencuci pun akan buat kuali melekat. Eh tak guna pencuci, tak bersih la kuali, ye dak.

Boleh abaikan je klu kat rumah ada satu kuali je, so multipurpose la. Goreng nasi, goreng mee, goreng ikan semua kuali yang sama. Cuma make sure dibasuh bersih je.

Cara elakkan ikan melekat kat kuali, pastikan kuali tu dibasuh sebersihnya. Pastikan juga ikan cukup garing sebelum dibalikkan.

Kalau ikan melekat juga boleh cuba petua/cara ni:

Ambil kulit bawang atau asam keping dan campak dalam kuali bersama ikan tadi. Selalunya menjadi cara ni.. Belum cuba belum tahu kan..Yang penting menjadi.

Kalau dah campak kulit bawang atau asam keping td tapi masih melekat, eloklah tutup je api. Biar minyak sejuk. Dah sejuk baru balikkan ikan tu, dan garingkan side sebelah lagi pulak kalau tak nak ikan tu hancurlah.

************************


Lagi mudah tak nak ikat melekat, belilah PEMANGGANG AJAIB dari Syarikat Menang Glassware Sdn Bhd. Panggang je ikan tu, jimat minyak, dapat jaga kesihatan. Nak beli online boleh order pada saya.. pm or whassapp 014-8017468..ada free buku resepi lagi..besttttt...


No comments:

Post a Comment